•  
  •  
  •  
  •  

Artikelen

rss

Nieuws

Laatste nieuws van Ardent

Kerstpakket of bonus voor het personeel? Gebruik je vrije ruimte uit de WKR!

Kerstpakket of bonus voor het personeel? Gebruik je vrije ruimte uit de WKR!

Iedere werkgever kan de werkkostenregeling toepassen op vergoedingen en verstrekkingen, zoals bijvoorbeeld een kerstpakket. Je hebt een vrije ruimte beschikbaar van 1,2% van de loonsom. De meeste werkgevers maken die echter niet helemaal op en dat is jammer!

Gebruik je vrije ruimte!

De vrije ruimte bedraagt 1,2% van de loonsom van jouw bedrijf. Deze ruimte kun je in beginsel vrij besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen. Denk daarbij aan een kerstpakket of bonus.

 

Let op!

Wie meer aan vergoedingen en verstrekkingen besteedt dan 1,2%, betaalt als werkgever 80% eindheffing over het meerdere.

 

Voorbeeld:

Jouw bedrijf heeft een loonsom van € 500.000. De vrije ruimte is dan € 6.000. Besteed je in 2018 bijvoorbeeld € 7.500 aan vergoedingen en verstrekkingen, dan betaal je over € 1.500 80% eindheffing. Dit is € 1.200.

 

Bonus voor de dga

Het is jammer om vrije ruimte over te houden, want deze kun je in beginsel vrij besteden. Bijvoorbeeld voor een bonus voor jezelf. Er geldt wel een eis dat de vergoeding of verstrekking ‘gebruikelijk’ moet zijn.

 

Gebruikelijkheidstoets

De gebruikelijkheidstoets betekent dat een vergoeding of verstrekking niet meer dan 30% mag afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is. Bij normaal gebruik zal hiervan niet snel sprake zijn, maar een zeer hoge bonus voor een werknemer met een bescheiden loon zal de gebruikelijkheidstoets waarschijnlijk niet doorstaan.

 

Tip:

Tot een bedrag van € 2.400 per werknemer per jaar is een vergoeding of verstrekking in beginsel echter gebruikelijk.

 

Hoeveel vrije ruimte heb je nog over?

Als je wilt weten welk bedrag je nog aan vrije ruimte kunt besteden, is het allereerst van belang te weten welk bedrag je al aan vergoedingen en verstrekking hebt besteed. Zet dit af tegen de loonsom van jouw bedrijf over 2018 en je weet welk bedrag je nog vrij kunt besteden.

 

Heb je vragen over de werkkostenregeling, neem dan contact met ons op.Commentaar is gesloten