•  
  •  
  •  
  •  

Artikelen

rss

Nieuws

Laatste nieuws van Ardent

Gratis lunch van de zaak?

Gratis lunch van de zaak?

Lunchen op de zaak: in de kantine of op de werkplek

Een werkgever die zijn werknemers gratis op de zaak laat lunchen moet voor die maaltijden een forfaitair bedrag tot hun loon rekenen. Dat normbedrag is € 3,35 per maaltijd (bedrag 2019), als de lunch in een bedrijfskantine of soortgelijke ruimte wordt genuttigd. Het Hof Den Haag heeft recent beslist dat de werkgever dit wettelijk normbedrag altijd moet aanhouden, ook als de kosten van de lunch aantoonbaar lager zijn. Het Hof geeft daarbij een ruime uitleg aan het begrip bedrijfskantine.Het wettelijk normbedrag is ook van toepassing als de werknemers de maaltijd niet in een kantine gebruiken, maar in een soortgelijke werkruimte, zoals een vergaderkamer.

BV X exploiteerde een IT-bedrijf. Na een boekenonderzoek legde de inspecteur de BV naheffingsaanslagen loonheffingen op, onder meer vanwege de door de BV aan haar werknemers verstrekte gratis lunches. De inspecteur rekende de waarde van die lunches tot het loon van de werknemers, en wel voor het wettelijk normbedrag (van € 3,35 in 2019) per maaltijd. BV X was het daar niet mee eens: zij stelde dat de lunches gewaardeerd moesten worden op de werkelijke kosten. De BV rekende voor dat de kosten per lunch per werknemer veel lager waren – te weten € 1,14 – dan het wettelijk normbedrag. De BV kocht de voedingsmiddelen zelf in, zette die op een tafel in de vergaderzaal, waarna de werknemers zelf hun lunch bereidden. De inspecteur wees die lagere waardering af: de wet hanteert voor dit loon in natura een normbedrag, en tegenbewijs is daarbij niet toegestaan. In de daaropvolgende procedure was Hof den Haag het daar mee eens. De inspecteur was terecht uitgegaan van de bij de wet voorgeschreven normbedragen. Dat belanghebbende
minder kosten had gemaakt voor de maaltijden was niet van belang: de wetgever heeft op goede gronden besloten tot een forfaitaire waardering van dit loon in natura.De BV stelde subsidiair dat een waardering op het normbedrag in haar situatie niet terecht was omdat de werknemers de lunches niet hadden genuttigd in een bedrijfskantine: in het bedrijfspand van de BV was geen kantine aanwezig. Het Hof maakte korte metten met dit verweer. De wettelijke normbedragen zijn ook van toepassing als de maaltijden niet in een bedrijfskantine
worden genuttigd, maar in een andere, soortgelijke werkruimte in het pand van de werkgever, zoals een vergaderkamer. Het Hof vond een vergrijpboete van 15% op de naheffingsaanslag ‘passend en geboden’.

Commentaar
Een ‘maaltijd van de baas’ is in beginsel belast als loon in natura. De wet waardeert dit loon forfaitair op € 3,35 per maaltijd – een ontbijt, lunch of diner – als die wordt gebruikt in een bedrijfskantine of soortgelijke ruimte. Een eigen bijdrage van de werknemer komt daarop in mindering, tot maximaal € 3,35. De uitspraak van Hof Den Haag maakt duidelijk dat er niet getornd kan worden aan de forfaitaire waardering van dit loon in natura. En een ‘bedrijfskantine’ is snel gevonden, in een vergader- of spreekkamer. De wet kent ook belastingvrije ‘maaltijden van de baas’. Dat zijn de maaltijden die onder tijdelijke verblijfkosten/representatie vallen – een diner met een (potentiële) klant, tijdens een dienstreis – én de maaltijden met een meer dan bijkomstig zakelijke karakter, zoals bij overwerk, op koopavonden en dergelijke.
Eet smakelijk!

Bron: BelastingBelangen 18 februari 2019Commentaar is gesloten